ПОВЕЧЕТО В СУ „СТЕФАН КАРАДЖА“ СЕ ХРАНЯТ ЗДРАВОСЛОВНО

Детайли

 По-голямата част от учениците от СУ „Стефан Караджа“, гр. Каварна, се хранят здравословно. Това сочат резултатите от анкета, обхващаща една трета от учениците. Те бяха обявени в открит урок под ръководството на учителките Марияна Амирова и Иванка Порожанова. Допитването е част от инициатива на единайсетокласниците, посветена на здравословния начин на живот – в изпълнение на глобалната инициатива „Най-големият урок в света“. Партньори в проекта са Министерството на образованието и науката и УНИЦЕФ – България.

 Авторите на проучването задават шест въпроса на анкетираните от три възрастови групи:

  • Какво най-често си взимаш за ядене през голямото междучасие?
  • Храниш ли се здравословно или поне опитваш ли се?
  • Какви храни ядеш вкъщи?
  • Ядеш ли морска храна?
  • Колко често пиеш вода?
 С най-голяма охота отговарят на въпросите учениците от 1-ви до 4-ти клас. Обобщените резултати показват, че най-малките масово ядат тестени закуски, приготвени вкъщи или купени от училищния стол. Децата пията около 1,2 литра вода на ден. Ограничават се от чипс и Кока кола. У дома се хранят по-здравословно. На 9 от 10 деца любимият плод е ябълката и често я гризат.

 Нещата не изглеждат толкова добре сред учениците от 5 до 8 клас. Едва 23 на сто от тях се хранят здравословно. Останалите 77% посочват, че през голямото междучасие нагъват обичайно чипсове, снаксове кроасани и други шоколадови изделия. Най-често те се купуват от училищния стол и близките супермаркети. Хубавото при тази възрастова група е, че всички пият по 2,3 литра вода дневно.

 Ако се вярва на анкетираните от горния курс, 70 на сто от тях се хранят здравословно. Въпреки че всеки трети от тях не закусва и пуши само цигари, преобладават учениците, които си взимат от близките магазини по-полезни храни, като салати, месо, плодове, пълнозърнести или оризови бисквити. Останалата част отговарят, че не внимават какви храни приемат и често употребяват висококалорични джобове. За разлика от малчуганите батковци и каките им почти не пият вода.

 Организаторите на проучването препоръчват на учениците от прогимназиалния курс да намалят прекомерната употреба на вредни храни и напитки, а на гимназистите да си припомнят вредите от тютюнопушенето. Авторите на изследването съветват стопаните на училищния  стол да разнообразят витрините с повече плодове, сокове, плодови млека, а също така да намалят цената на минералната вода.

 Освен резултатите от анкетата, която може да се приеме като представителна, единайсетокласниците дискутираха по темата „Здравословен начин на живот“. Водещите се бяха погрижили - деликатно и без да се натрапват, да дадат тон на разговора, който впечатли със своята искреност. По думите на организаторите всеки може да се храни здравословно, без да се отказва от любимите си ястия. Според тях не ограничения, а просто промени в стила на хранене и приемане на по-голямо количество от така наречените „полезни“ храни са по-добрия,  щадящ вариант, за човешкия организъм.  Разбира се, с приемането на повече вода, зеленчуци, плодове. Инициативата беше съпроводена от презентацията „Здравословен начин на живот“.

Димитър Апостолов   
© HKKDesign & СОУ "Стефан Караджа"