Морето в миналото и днес или Как се става истински морски капитан

Детайли

   На 28 март в класната стая на 2.б клас бе проведен открит урок. Повод за събитието бе мониторингът на Министерство на образованието. Той е свързан със статута на СУ „иновативно училище“. Проектът, с който училището спечели този статут е „Търсещи в миналото, вгледани в бъдещето, променящи днешния ден“.
   Темата на открития урок бе „Морето в миналото и днес или Как се става истински морски капитан“. Консултанти на събитието бяха капитан далечно плаване Пламен Чалъков и капитан далечно плаване Константин Костадинов. Двамата капитани присъстваха в началото на урока без да се разкриват. В този ден учениците бяха облечени като пирати. В началото на урока те разказаха какво знаят за морското разположение на града ни, предишните му имена и търговията ни по море.
   Обсъдиха пред гостите нарисуваните от шестте екипа пиратски битки с кракени, летящи чудовища и вражески кораби. Направиха пълно описание на представите си за един морски капитан като човек с много белези от битки, вероятно с превръзка на окото и кърпа на главата, кука вместо ръка и дървен крак.
   Когато стигнаха до въпроса дали нарисуваните корабни платна ще могат да задвижат кораби с тази големина, това затрудни дори класния ръководител Албена Алексиева. Тогава тя повика на помощ знаещите и можещи капитани. Разкриването им накара децата да аплодират и да се вгледат с интерес в униформите им.
   Капитаните Чалъков и Костадинов разказаха за своите кораби, товарите, които пренасят и трудностите, с които се сблъскват. Децата зададоха много въпроси, на които получиха изчерпателни отговори.
   Класният ръководител предложи от пирати децата да станат истински юнги на кораб, тъй като дисциплината и старанието са най-важни в училище, а пиратите не се славят с това. Капитаните поставиха на второкласниците задача-да завържат истински морски възел. Децата се втурнаха с готовност да изпълнят задачата. После се запознаха със секстант, разчитаха морска карта и изпяха своята пиратска песничка.
    В края на занятието всяко дете получи сертификат, че е назначено като юнга на Кораба на Знанието. Сбогуването с гостите бе емоционално и придружено със снимка.
    В урока взеха участие преподавателя в полуинтернатна група госпожа Ренета Тодорова и ресурсен учител госпожа Силвия Ляпова

   
© HKKDesign & СОУ "Стефан Караджа"